Senaste nytt från det franska nyhetsflödet. Logga in för att få tillgång till alla artiklar.

Idag - tredje torsdagen i november - är det en speciell dag i Frankrike. Då släpps nämligen årets unga beaujolaisvin. Det är en tradition varje år. Som namnet visar är Beaujolais nouveau-vin ett "nytt" vin som är tänkt att konsumeras relativt snart efter jäsningen. Många evenemang i hela Frankrike brukar planeras i vinbutiker, bistroer, krogar och vingårdar. Priset på en flaska varierar men brukar ligga mellan 5 och 10 euro om du köper den i ett snabbköp eller i en stormarknad. 
France Bleu 16/11/23

Under natten till måndag kunde man på flera håll i Frankrike se ett ovanligt starkt och vackert norrsken. Från sydväst i Hautes-Pyrénées, upp till Pas-de-Calais i norr och i Alperna, Auvergne, Alsace men även på Côte d’Azur, lystes himlen upp. 
Actu.fr 06/11/23

I dag invigde president Macron Cité internationale de la langue française. Ett internationellt centrum för det franska språket som ligger i Villers-Cotterêts i departementet Aisne. Ett slott som tidigare tillhörde kung Frans l – François ler.  Det kungliga palatset har renoverats för 211 miljoner euro, en byggnad på 1 600 kvadratmeter för permanenta och tillfälliga utställningar tillägnad det franska språket. Här finns också en aula med plats för 250 personer, ett stort bibliotek och en bokhandel. Alla som arbetar med det franska språket, som till exempel lärare, elever, bibliotekarier, författare, studenter, sångare, skådespelare, översättare och journalister, är välkomna till Villers-Cotterêts. Här finns också forskarbostäder för vetenskapsmän, artister och entreprenörer. Slottet ligger 8 mil nordöst om Paris. 
Le Figaro 30/10/23

  

 

Vad gör du i helgen? Runt om i Frankrike pågår 17 000 evenemang under de årliga världsarvsdagarna - journées du patrimoine. I år firar arrangemanget 40 år och årets tema är ett levande kulturarv med en speciell inriktning på sport eftersom det nästa år är sommar-OS i Paris. Byggnader som normalt är stängda för allmänheten öppnas för gratisvisningar. Det går också att lyssna på intressanta föredrag och gå på stadsvandringar. I Nice storsatsar man på olika familjeaktiviteter i kulturens tecken -  https://recreanice.fr/journees-patrimoine-nice-visites-animations-famille-enfants - 

https://journeesdupatrimoine.culture.gouv.fr/programme 
Franceinfo och Ville de Nice 15/09/23

Hjälporganisationen ”Restos du cœur”, grundad av komikern Coluche 1985, skickade i söndags ut ett rop på hjälp eftersom pengarna håller på att ta slut. På grund av hög inflation med stigande priser har föreningen i år hjälpt 1,3 miljoner människor med mat och kläder. Trots regeringens utlovade bidrag på 15 miljoner euro räcker inte pengarna till för att bistå alla som söker hjälp. I dag meddelade Bernard Arnault, VD för lyxkoncernen ”LVMH”, att hans familj kommer att skänka 10 miljoner euro till ”Restos du cœur”. Arnault kallar det för ett ”nödbidrag” för att hjälpa en magnifik förening som under många år arbetat med att stötta samhällets mest utsatta.
Le Figaro 04/09/23 

”Météo-France” varnar för extremvärme i sydöstra Frankrike och på Korsika, Canicule orange, i följande departement:  Alpes-de-Haute-Provence, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Corse-du-Sud, Haute-Corse, Gard, Hérault, Var och Vaucluse. Det kan bli upp till 40 grader varmt under dagen. 
BFMTV 19/07/23

 

 

”Météo France” varnar för extremt varmt väder - Canicule orange, i följande departement:  Ain, Alpes-de-Haute-Provence, Alpes-Maritimes, Côte-d'Or, Isère, Jura, Loire, Rhône, Saône-et-Loire och i Var. Det kan bli upp till 40 grader varmt under dagen. 
TF1 INFO 10/07/23

OBS Tidfristen har nu förlängts till 10 augusti av samma anledning som i slutet av juni: Det är för många som försöker logga in samtidigt så att systemet sätts ur funktion.
01/08/23

Under kvällen meddelade ministeriet för ekonomi och finans i Paris, "Bercy", att tidsfristen för att lämna in fastighetsdeklaration förlängs till den 31 juli. Orsaken är att för många försöker logga in på hemsidan https://www.impots.gouv.fr/accueil. Skattekontor runt om i Frankrike har blivit nerringda av oroliga människor som förgäves försöker lämna in sina deklarationer online.
Le Figaro 23/06/23

I morgon är det Internationella musikdagen - "Fête de la musique". Ett musiktips i Nice är att cykla tillsammans med en discjockey. Föreningen "Nice à vélo" träffas kl. 18.00 utanför Gare du Sud vid Libération. Upp på cyklarna, spring eller åk inlines, och följ med på en ovanlig musikfärd med en DJ på hoj - https://fetedelamusique.culture.gouv.fr/
Franceinfo 20/06/23 

 

I dag vädjade Christophe Béchu, minister för ekologi och hållbar utveckling, till alla invånare i Frankrike att vara sparsamma med vatten. Det har redan införts betydande restriktioner för vattenanvändning i en stor del av de franska regionerna. Två tredjedelar av de franska grundvattennivåerna är under de normala nivåerna för juniberättade ministern under en morgonintervju på tv-kanalen CNEWS. Oron är speciellt stor i Rhônedalen och vid Medelhavskusten
CNEWS 14/06/23

På tio år har Frankrike gått från första till femte plats bland Europas läkemedelsproducenter. I dag meddelade president Macron att regeringen kommer att satsa 160 miljoner euro för att Frankrikes ska få en inhemsk produktion av ett femtiotal viktiga läkemedel. Bland annat har det under året varit brist på morfin, amoxicilline - antibiotika och sex olika mediciner mot cancer.
Franceinfo 13/06/23

I dag visar "Météo-France" sin första skogsväderkarta. Ett nytt verktyg för att försöka begränsa antalet bränder i skog och mark. Kartan ska hjälpa allmänheten att se var brandrisken är högst för gräs- och skogsbränder. Kartan kommer att visas regelbundet, från juni till september.
Le Parisien 02/06/23 

Med anledning av 50-årsdagen av Pablo Picassos död, 8 april 1973, hyllar staden Vallauris-Golfe-Juan den store konstnären. Picasso, som är stadens hedersmedborgare, bodde i Vallauris åren 1948 till 1955. Firandet börjar på lördag, kl. 10.00, med en symfonikonsert på Place de la Libération. Strax efter invigs en stor keramikutställning på Musée Magnelli. På söndag kl. 11.00 byter Plage du Soleil namn till Pablo Picasso-stranden. Två stora foton på artisten kommer att avtäckas vid ingången till plagen.
Le Figaro 05/05/23

Årets officiella festivalaffisch, den 76:e filmfestivalen i Cannes, är en hyllning till den franska skådespelarskan Catherine Deneuve. Bilden är tagen på stranden Pampelonne utanför Saint-Tropez under filminspelningen av "Chamade", regisserad av Alain Cavalier, 1968.
Franceinfo 20/04/23

Samtliga fackförbund träffade i dag premiärminister Élisabeth Borne för förhandlingar om den planerade pensionsreformen. Överläggningarna avbröts efter 55 minuter och för elfte gången uppmanar nu fackförbunden sina medlemmar att strejka i morgon torsdag, 6 april. Räkna med inställda tåg, bussar och spårvagnar över hela landet. Även personal på skolor, universitet, daghem och sjukhus kommer att strejka. Vissa oljeraffinaderier blockeras och det kan bli brist på bensin. Flygtrafiken kan också att beröras av protesterna. Håll er uppdaterade om strejkläget på - https://www.cestlagreve.fr/  
Le Figaro 05/04/23

President Emmanuel Macron tog ingen risk. Regeringen beslutade idag att Nationalförsamlingen inte fick rösta om förslaget att höja pensionsåldern från 62 till 64 år. Tack vare en paragraf i grundlagen, artikel 49.3, fick de reformen antagen. Demonstranter samlades utanför Nationalförsamlingen, Place de la Concorde, för att visa sitt missnöje och under kvällen uppstod bråk på flera håll i Paris. Följ strejkläget på -  https://www.cestlagreve.fr/  
Le Monde 16/03/23

I morgon öppnar jordbruksmässan i Paris, "Salon de l'agriculture" som pågår till och med den 5 mars. Sedan 1964 har franska lantbrukare årligen fått visa upp sig och sina djur för Parisborna. Där säljer producenter från Frankrikes alla kommuner regionernas olika specialiteter som till exempel ost, vin, korv och öl. Alla med politiska ambitioner står i kö för att betyga sin kärlek till det franska jordbruket och för att "tala med bönder på bönders vis".
Franceinfo 24/02/23

I Menton i Alpes-Maritimes har årets första tigermyggor vaknat till liv. Myggor som kan bära på ett virus som ger en influensaliknande febersjukdom - denguefeber. Under 2022 rapporterades 65 fall av sjukdomen i Frankrike. Se till att inte ha stillastående vatten i blomlådor och på fat där mygglarver trivs.
France 3 Provence-Alpes-Côte d'Azur 17/02/23